GPS-fietsroute ‘s-Heerenberg – Emmerich – Elten (36 km).

Tijdens deze grensroute maakt u kennis met Kasteel Huis Bergh, dat beeldbepalend is voor het stadje ‘s-Heerenberg. In Duitsland bezoekt u het hooggelegen Hoch Elten met haar Nederlandse verleden. En op de Rheinpromenade kan heel aangenaam worden gepauzeerd; op een bankje aan de Rijn, op een terras of in een van de vele eetgelegenheden.

Fullscreen Mode

Trage Tocht Elten-Babberich (Wandeltocht)
Grondstein, Halsaf en Leege Heide. Bijzonder afwisselende wandeling op de overgang van Nederland en Duitsland.

We wandelen vanuit het Duitse Elten via de uiterwaarden van de Oude Rijn Delta naar het Nederlandse grensdorp Babberich. In lang vervlogen tijden was Grondstein een heerlijkheid met kasteel, mooi afgebeeld op een schilderij uit 1782 van Paulus van Liender in het Rijksmuseum. Babberich kwam pas in 1816 bij Nederland, daarvoor hoorde het lange tijd bij Duitsland. We komen langs het witte landhuis ‘Halsaf’, vroeger een echt kasteel. Het kasteel dankt zijn naam aan een legende over een dienstmaagd en vijf rovers, die niet veel te raden overlaat.

De route vervolgt over dijkjes, door bos en langs bosranden in de richting van Elten. Onderweg hebben we steeds mooie panorama’s en vergezichten richting de hooggelegen Elterberg.

Elten is aan drie kanten omgeven door Nederland. In 1948 werd het dorp ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Dit heeft geduurd tot augustus 1963, toen werd het weer Duits. Ook nu komen we er nog veel Nederlanders tegen. De bakker op het marktplein is op zondag geliefd.

Website Trage Tocht Elten-Babberich